maanantai 19. maaliskuuta 2012

Ponien huolto käynnissä...

Uinuva poniharrastukseni on alkanut heräillä hieman. Eilen lyösin kirpputorilta reppanaisen, myöskin huoltoa kaipaavan G1-ponin. Siitä kuitenkin lisää myöhemmin.

Tällä hetkellä "varikolla" ovat Posey ja Baby Moondancer, jotka kummatkin kärsivät häntäruosteesta (joka hoitamattomana voi aiheuttaa ponisyöpää ja vähintäänkin pilata ponin hännän).

Irrotin ensin varovaisesti ponien päät. Se voi kuulostaa brutaalilta, mutta ponin huolto on mahdotonta, jos pää on paikallaan. Sitten irrotin ponien hännät. Laitoin päät ja vartalot likoamaan yöksi Fairylla terästettyyn veteen. Häntiä ei lioteta sen takia, että hännän kiinnikkeet voivat alkaa ruostua vielä pahemmin.

Etenkin tuosta vaaleasta hännästä näkee selvästi häntäruosteen punertavana värjäymänä hännän tyvessä. Moondancerin ruosteen äkkäsin siitä, että punertavaa mönjää alkoi ilmestyä sen harjan tyveen - eli nimestään huolimatta häntäruoste voi oireilla myös harjan tienoilla. Jos siis ponissasi näkyy tuollaista punertavaa värjäymää, tai epäilet sen viettäneen aikaa kosteissa olosuhteissa (esim. kellarissa tai lasten kylpyleluna), niin kannattaa avata poni ja tarkistaa tilanne. Moondancer oli sisältä ihan likainen.

Aamulla huuhtelin ponit huolella ja kuurasin niiden sisäosat hammasharjan ja pumpulipuikkojen avulla. Lopuksi levitin ponien harjoihin hoitoainetta - omenantuoksuista! - ja annoin vaikuttaa puolisen tuntia. Hoitoaineen läträäminen poniin voi kuulostaa tyhmältä, mutta Fairy kuivattaa harjaksia kovasti, joten hoitoaine tulee tarpeeseen. Huuhtelin hoitoaineen huolella pois, harjasin ponien tukat ja kiinnitin ne ponnarein ja pinnein, jotta ne kuivuvat kauniiseen asentoon. Nyt vielä kuivattelen poneja pari päivää päät ja vartalot erillään, jottei sisälle jää kosteutta. Tämän jälkeen hännät kiinnitetään takaisin, ja valmista on. :)

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä tutosta! Olenkin aina ihmetellyt, miten ihmeessä ponit muka pestään. Ei ole tullut mieleenkään että näin :D Selvästi olen aloittelija...

    VastaaPoista
  2. Asio Otus: Ole vain hyvä, vaikken varsinaisesti tarkoittanut tätä mitenkään tutoksi, olen itsekin aika aloittelija näissä jutuissa. :'D

    VastaaPoista